Гарбузовы фэст

Беларускую альтэрнатыву Хэлоўіну ў суботу студэнты і выкладчыкі БДПУ імя Максіма Танка прадставілі на аграбіястанцыі “Зялёнае” пад Мінскам. “Гарбузовы фэст” праходзіў ужо другі раз і сабраў сотні ўдзельнікаў. Аўтарам ідэі і ініцыятарам незвычайнага фестывалю стаў рэктар педагагічнага ўніверсітэта Аляксандр Жук.

“Лічыцца, што ўсе гарбузовыя святы звязаны з Амерыкай. У мінулым годзе мы развеялі гэты міф, калі правялі свой фестываль. Гэта своеасаблівы наш адказ Хэлоўіну, — сказаў Аляксандр Іванавіч, адкрываючы свята. — Радуе, што фэст, прысвечаны самаму харызматычнаму восеньскаму плоду — гарбузу, становіцца яшчэ адной добрай традыцыяй нашага ўніверсітэта. І няхай гэтае свята будзе самай яркай, самай смачнай і самай запамінальнай падзеяй бягучай восені. Мы яго праводзім напярэдадні прафесійнага свята — Дня настаўніка, таму няхай фэст паспрыяе і добраму настрою, аптымізму і запаліць іскру энтузіязму, жадання ствараць і шукаць новае”.

Менавіта вакол гарбуза разгортваліся ўсе падзеі фэсту. Так, дух спаборніцтва задалі “Гарбузовыя забаўкі”. Гэта спартыўна-гумарыстычныя выпрабаванні для 11 каманд, а таксама зборнай рэктарата “Авангард”. Свае спартыўныя адносіны яны высвятлялі падчас лёгкаатлетычнага кросу ў бульбяных мяшках, чаўночнага збору ўраджаю з дачнай каляскай, стральбы з рагаткі па агародных варонах, спартыўнай яблычнай рыбалкі, гольфа з арганічна-чыстым мячыкам — бульбінай і інш.

Папоўніць зарад растрачанай пасля спаборніцтваў энергіі дапамог мегапікнік “Восеньскія прысмакі”, які разгарнуўся акурат на палянах. Свае кулінарныя вынаходкі з гарбуза і іншай агародніны і садавіны студэнты, выкладчыкі і супрацоўнікі ўніверсітэта прэзентавалі і прапаноўвалі прадэгуставаць журы, а таксама ўсім удзельнікам фэсту. Такога багацця страў з гарбуза наўрад дзе яшчэ паспытаеш! Разнастайныя салаты і рагу, запяканкі і супы, катлеты і шашлыкі, гарбуз у гаршчочках і ў тарталетках, пірагі і тарты, бліны і аладкі, кексы і пячэнне, дэсертны хлеб і булачкі, варэнне і джэмы — студэнтам было з чаго скласці ўласнае святочнае меню. На асобнай пляцоўцы гатаваўся пачастунак ад рэктарата — каша з гарбуза. Карысталіся попытам цукаты і шакаладныя цукеркі з гэтай агародніны, мармелад і асабліва гранола. Ёй частавала студэнтаў Ганна Грынцэвіч, студэнтка інстытута псіхалогіі: найчасцей яе дзень пачынаецца з гарбузовай гранолы, якую дзяўчына бярэ з сабой, каб перакусіць на перапынках.

“Для гатавання гранолы перамешваю гарбузовае пюрэ, дабаўляю ў яго аўсяныя шматкі, сметанковае масла, мёд і любыя арэхі, сухафрукты, гарбузовыя семкі і падсушваю ў духоўцы, каб гранола стала хрусткай”, — пераходзіць рэцэпт Ганны ў студэнцкія нататнікі.

Было чаму павучыцца і на майстар-класах “Замежныя пачастункі” з дэгустацыяй страў кітайскай, туркменскай і іракскай нацыянальных кухань, згатаваных з дабаўленнем асноўнага святочнага інгрэдыенту. Напрыклад, трэцякурсніца Анахан Рэйімбаева частавала гасцей мантамі з гарбуза. Туркменскім падарункам аматарам смачна паесці былі пірог з гарбузовай начынкай, плоў, гутан-аладкі. Каля кітайскага гастрастэнда беларусы паказвалі майстэрства карыстання кітайскімі палачкамі, распраўляючыся з курыцай-гунбао, рагу чы-сан-чы, аладкамі па-пекінску і інш.

Размахам фантазіі здзівілі гасцей і журы творчыя паказы авангарднага касцюма “Залаты сілуэт” з прыроднага матэрыялу.

“Я кожны год працую ў дзіцячым лагеры ў складзе педагагічнага атрада “Ветразь”, і адно з нашых традыцыйных мерапрыемстваў — “Подыум-арт”, для якога мы самі прыдумваем вобразы і шыем касцюмы. Сёння ў кожнага факультэта была свая дызайн-каманда, якая і стварала калекцыі з прыродных матэрыялаў. І ў нас атрымалася 15 цудоўных калекцый”, — гаворыць Георгій Скудны, 3-курснік інстытута інклюзіўнай адукацыі.

На фэсце працавала і выстава дэкаратыўна-прыкладной творчасці “Восеньскія дзівосы”. На пляцоўцы рэсурснага цэнтра Greenoffice можна было скласці свой рэцэпт соку з розных пладоў, выціснуць яго і адразу ж прадэгуставаць. Добры настрой дарыў гасцям фэсту таксама канцэрт ад студэнтаў і творчых калектываў БДПУ.

Прадэманстраваць ураджай-2018, абмяняцца сезоннай прадукцыяй і проста падарыць яе можна было на “Дармарцы”. Гарбузы і дыні, яблыкі і грушы, маліны і вінаград, зеляніна і капуста — дачныя раздачы праходзілі актыўна! Пакуль я гуляю з супрацоўніцай студгарадка ў мядовыя шашкі (выйграеш — атрымліваеш збітыя слоікі з цёмным ці светлым мёдам і арэхамі ўнутры), Таццяна Мікалаеўна Еўдакімчык, пашпартыст студгарадка, расказвае, што на фэст прывезла багаты ўраджай са сваёй дачы ў Пухавічах. Тэрыторыю студгарадка разам са студэнтамі яна ўпрыгожвае толькі кветкамі, але цяпер жанчына разам з калегамі прадумвае, дзе ў наступным годзе зрабіць агарод. Хаця б маленькі, на адну толькі гарбузовую градку.

Рэктар, у сваю чаргу, гаспадарскім позіркам акідваючы тэрыторыю аграбіястанцыі, шырэй развівае думку: “Тут вялікія плошчы, таму мы са студэнтамі плануем разбіць агароды, каб было бліжэй вазіць ураджай на фэст. Дарэчы, летась мы ў студэнцкай сталовай яшчэ месяц гатавалі стравы са святочных гарбузоў: гарбуз тушаны, смажаны, бліны, супы, кашы і інш. Гэта яшчэ адзін спосаб далучаць нашых студэнтаў да здаровага харчавання. Сёлета і я аддаў у сталовую самы вялікі гарбуз са сваёй дачы”, — гаворыць Аляксандр Іванавіч.

Але ж гарбуз рэктара крыху не дацягнуў да рэкорду. Самы цяжкі гарбуз — 39 кілаграмаў, вырасцілі работнікі прафкама БДПУ. У конкурсе “Восеньскія прысмакі” лепшай стала каманда факультэта сацыяльна-педагагічных тэхналогій. На выставе вырабаў дэкаратыўна-прыкладнога мастацтва “Восеньскія дзівосы” выбралі лепшы выраб дэкаратыўна-прыкладнога мастацтва: першае месца заняла каманда факультэта эстэтычнай адукацыі. Па суме балаў за ўсе конкурсы пераможцам “Гарбузовага фэсту” стаў факультэт дашкольнай адукацыі.

Святлана НІКІФАРАВА.
Фота аўтара.

Пакінуць каментарый

Ваш электронны адрас не будзе апублікаваны. Абавязковыя палі пазначаны *