Людміла Здорыкава: колькасць харчовых адходаў у школьных сталовых на Магілёўшчыне стабільна змяншаецца

- 10:08Новости

Рацыянальна і збалансавана імкнуцца карміць навучэнцаў у школах Магілёўскай вобласці. Падрабязнасці — у матэрыяле карэспандэнта “Настаўніцкай газеты”.

— Многае было зроблена па ўдасканаленні матэрыяльнай базы і тэхнічным перааснашчэнні харчаблокаў. Толькі сёлета на гэтыя мэты выдзелена звыш 2,5 млн рублёў. На пастаяннай аснове право­дзіцца павышэнне кваліфікацыі кухараў. Рэгулярна праходзяць маніторынгі па вывучэнні запытаў навучэнцаў. На падставе гэтых звестак перыядычна ўносяцца пэўныя змяненні ў меню. Праблемныя моманты прысутнічаюць, але кантроль паказвае, што недахопы аператыўна выпраўляюцца. Зараз у школах рэгіёна дастаткова высокі ахоп навучэнцаў харчаваннем, колькасць харчовых адходаў стабільна змяншаецца, — расказала Людміла Здорыкава, начальнік галоўнага ўпраўлення па адукацыі Магілёўскага аблвыканкама.

Праверыць афіцыйную інфармацыю атрымалася на базе сярэдняй школы № 39 Магілёва. Сёння тут вучыцца амаль тысяча хлопчыкаў і дзяўчынак, 87% з іх харчуюцца ў сталовай.

— Вучні знаходзяцца ў школе большую частку дня, таму важна забяспечыць іх збалансаванай ежай для гарманічнага росту і развіцця. Вучоба і выхаванне першасныя, але галоўнае — гэта здароўе дзяцей, — паведаміў дырэктар Аляксандр Салавей.

Гутарку з кіраўніцтвам установы адукацыі перарывае званок з урока. На гадзінніку 10.45 — у гэты час у сталовую шумным гуртам накіроўваюцца вучні 3—4 класаў. Тут для іх ужо накрыты сталы са смачным снеданнем. У меню грэцкая каша, курыны біточак з сырам, хлеб пшанічны і какава з малаком. Ядуць дзеці з апетытам. За сталамі пануе ажыўленне, і ў літаральным сэнсе звіняць прыборы.

— Кормяць смачна, мы амаль заўсёды ўсё з’ядаем. Грэчка і курыная катлета — любімая страва. Вельмі падабаецца і тварожная запяканка, — падзяліліся вучаніцы 4 “А” класа Ева Кот і Ніколь Пярвушына.

Чацвёртакласніца Юлія Латун таксама хваліць школьную ежу. Выказ­вае дзяўчынка і прапанову. На яе погляд, у меню снедання можна было б уклю­чыць яечню.

— Да любых заўваг пры­слухоўваемся. У фармаце анкетавання вывучаем меркаванні навучэнцаў і іх бацькоў. Гэтая практыка захавалася пасля ўдзе­лу ў рэспубліканскім пілотным праекце па ўкараненні новых падыходаў у арганізацыю харчавання. Тады было выпрацавана прыкладнае двухтыднёвае меню. Але яно не застаецца статычным. Вывучаем во­дзывы, звяртаемся да тэхнолагаў гарадскога камбіната школьнага харчавання, уносім карэкціроўкі ў пералік страў, — растлумачыў Аляксандр Салавей.

Цяпер рацыён у навучэнцаў вельмі разнастайны. У ім прысутнічае неабходная колькасць бялкоў, тлушчаў, вугляводаў і іншых пажыўных рэчываў.

— Акцэнт робім на здаровых, натуральных стравах. Гатуем без кансервантаў і прыпраў. Для ўмацавання імунітэту вучняў вітамінізуем напіткі і супы. Згодна з тэхналогіямі вар’іруем спалучэнні прадуктаў і інгрэдыентаў. Напрыклад, у ліку папулярных у вучняў гарніраў — бульба. Акрамя пюрэ, запякаем яе па-вясковаму, гатуем бабку. Рыбныя катлеты паспрабавалі гатаваць з дабаўленнем свініны. Кулінарную творчасць дзеці ўспрынялі з энтузіязмам, — адзначыла загадчыца вытворчасці сталовай Таццяна Лявоненка.

На харчаблоку сярэдняй школы № 39 працуе сапраўдная каманда прафесіяналаў. Каля пліт шчыруюць чатыры кухары. Кожны ведае свае задачы і выконвае іх з дакладнасцю.

Гатаваць якасную ежу дапамагае сучаснае тэхналагічнае абсталяванне. У нас ёсць параканвектамат, шафа для смажання, электрычная скаварада, марміт. Працуем з душой і пазітыўным настроем. Гэта ключавое ў гатаванні смачных страў, — расказала кухар Вікторыя Меляшкова.

На раздачу ежа з харчаблока нязменна адпраўляецца ў гарачым выглядзе. Кухары нічога не гатуюць загадзя: стравы свежыя. Клопат работнікаў сталовай адпаведным чынам ацэньваюць навучэнцы. З-за сталоў дзеці ўстаюць пераважна з пустымі талеркамі.

Адметна, што харчавацца вучні 39-й магілёўскай школы могуць і ў буфеце. Тут адпускаюцца прадукты ў рамках норм дзіцячай дыетыкі. У асартыменце — салаты, бутэрброды, малочная прадукцыя, дапушчальныя прысмакі, выпечка ўласнай вытворчасці.

— Шкоднага фаст-фуду, чыпсаў ці газіроўкі ў нас няма. Наогул стараемся ўсяляк фарміраваць у дзяцей карысныя харчовыя звычкі, — падкрэсліў дырэктар. — У гэтым кірунку шырока ўзаема­дзейнічаем з бацькамі, бо асновы культуры здаровага харчавання закладваюцца ў сям’і.

З улікам смакавых пераваг дзяцей арганізавана харчаванне і ў сельскіх школах вобласці. Так, ва Усходаўскай сярэдняй школе Магілёўскага раёна сталовую наведваюць абсалютна ўсе вучні, а харчовыя адходы зведзены да мінімуму.

— У бягучым годзе цалкам абнавілі тэхналагічнае абсталяванне на харчаблоку. Істотна пашырылі меню. Дабавілі ў пералік страў пельмені, біточкі курыныя, бутэрброды, плоў, бабку з бульбы. Рыбу сталі гатаваць у выглядзе нагетсаў, пячонку — у выглядзе аладак. Здавалася б, проста змянілі падачу прадуктаў, а навучэнцы сталі значна лепш іх есці, — паведаміла дырэктар Святлана Трафімава. — Сярод істотных змяненняў — падача супоў толькі два разы на тыдзень. Прапанову выказалі бацькі. Мы адгукнуліся. Вызваленыя сродкі накіравалі на закупку садавіны, цяпер яна ў рацыёне дзяцей штодня. А вось каўбаса ў меню прысутнічае толькі адзін раз на два тыдні. Нам удалося паўплываць на запыты дзяцей, яны сталі больш ахвотна есці стравы з мяса, круп, агародніны.

Ганна СІНЬКЕВІЧ
Фота аўтара