Школьны шэф-повар: «Стараемся гатаваць ежу так, каб не проста накарміць, а стварыць святочны настрой для дзяцей»

- 10:07Новости

Карэспандэнт “Настаўніцкай газеты” разам з начальнікам аддзела адукацыі Чашніцкага райвыканкама Ганнай Дзірко наведалі сярэднюю школу № 1 Новалукомля імя Ф.Ф.Дуброўскага. Адразу звярнулі ўвагу на добры настрой у дзяцей і настаўнікаў.

— Мабыць, у вас тут толькі што скончылася свята? — пацікавіліся ў дырэктара Фаіны Аўсееўны Вішнеўскай. Тая жартаўліва заўважыла, што свята ўсмешак у школе кожны дзень. Інтрыгу раскрывае Ганна Уладзіміраўна:

— Гэта дзеці са сталовай вяртаюцца. Пасля смачнага снедання і апетытнага абеду яны заўсёды ў настроі!

Як пазней высветлілася, каэфіцыент усмешак у школе прапарцыянальны таленту шэф-повара сталовай установы Наталлі Мікульскай. Больш за 25 гадоў яна радуе школьнікаў смачнымі снеданнямі і абедамі.

— Важна, каб дзіця не проста паела, а наелася і каб ежа была смачнай і карыснай. Значыць, карыснае трэба зрабіць смачным. Стараемся гатаваць ежу так, каб не проста накарміць, а ства­рыць святочны настрой для дзяцей, напоў­ніць іх энергіяй і пазітыўнымі эмоцыямі на ўвесь дзень, — гаворыць Наталля Ва­сільеўна.

Родам з дзяцінства

— Тое цяпло, якое я ўвабрала ў сябе ў роднай хаце, мне і цяпер хочацца дарыць навакольным, асабліва дзецям. Мама Зінаіда Анатольеўна працавала пекарам на хлебазаводзе і з дзяцінства захапіла мяне гатаваннем. Дома ў нас заўсёды пахла ваніллю, карыцай і цёплым хлебам, адусюль веяла любоўю і дабрынёй. Матуліна выпечка ў мяне заўсёды выклікае самыя цёплыя ўспаміны, — расказвае Наталля і дадае:

— Я і цяпер не ўяўляю без гэтага хатнюю ўтульнасць. Дарэчы, мы разам з мамай гатавалі, фантазіравалі, імправізавалі, стваралі прыгажосць… А без творчасці ў нашай справе нават бутэрброды не атрымаюцца.

Бацька Васіль Сцяпанавіч працаваў будаўніком на заводзе керамзітавага гравію. Ён далучыў дачку да свайго захаплення — малявання. На заводзе ў яго была свая майстэрня, куды ён часта браў яе з сабой, калі змена выпадала на выхадныя. Там Наталля малявала карціны. Гэта стала яе любімым заняткам.

— Бацькі навучылі мяне галоўнаму уменню радавацца простым рэчам. Выхавалі ўва мне працавітасць, акуратнасць, адказнасць, жаданне прыносіць людзям карысць.

Наталля Мікульская малюе карціны, займаецца фітнесам, зранку па выхадных бегае на стадыёне.

Наталля вучылася ў сярэдняй школе № 2 Новалукомля імя Ф.Ф.Азміцеля. Ведаючы свае схільнасці да кулінарыі, у выбары прафесіі не сумнявалася. Паступіла ў Лепельскае ПТВ на спецыяль­насць “Кухар-кандытар”. Працавала кухарам у Ратамскай школе-інтэрнаце Мінскага раёна, а калі выйшла замуж, то пераехала з мужам на малую радзіму, дзе і ўладкавалася школьным кухарам, стала загадчыцай сталовай.

Дачка Таццяна таксама знайшла сваё прызванне — скончыла ВДУ імя П.М.Машэрава і працуе выхавальніцай у ДЦРД № 5 Віцебска.

— Усё, што мы сабой уяўляем, і ўсё, чаго мы дасягнулі, стала магчымым дзякуючы нашым настаўнікам, якія навучылі нас вучыцца, — упэўнена Наталля Ва­сільеўна. — Нашы дасягненні — гэта вынік набыцця ўменняў хутка асвойваць новыя навыкі і прымяняць іх там, дзе гэта трэба. Каб быць добрым кухарам або шэфам, трэба пастаянна развівацца. Цікавасць і любоў да прафесіі дазваляюць згатаваць самыя смачныя стравы. Ставячыся да работы з любоўю, можна дасягнуць па-сапраўднаму доб­рых вынікаў.

Яе прафесійныя дасягненні ўражва­юць: занясенне на раённую Дошку гонару, прызавыя месцы на конкурсах прафесійнага майстэрства, падзякі ад кіраўніцтва райвыканкама за добрасумленную работу. Як гаворыцца, па працы і гонар. На думку Наталлі Васільеўны, самая лепшая ўзнагарода ў любым кулінарным конкурсе ці спаборніцтве — гэта бясцэнны вопыт, самаразвіццё і нагода паставіць перад сабой чарговыя мэты. Яна пастаянна адсочвае новыя тэндэнцыі ў прафесіі. Яе падыход у гатаванні наступны: рабі смачна, а потым упрыгожвай. І акуратнасць ва ўсім: і ў знешнім выглядзе работніка, і ў тым, як ён працуе.

— Парадак на кухні павінен быць строгі, — адзначае шэф-повар.

Між іншым, Наталлю Мікульскую як прафесіянала ўсё часцей уключаюць у склад журы. Гэта дазваляе ёй натхняць на поспех калег.

Здаровы лад жыцця

У штодзённых працоўных буднях перад шэф-поварам стаіць няпростая задача — накарміць смачнымі і карыснымі абедамі 542 вучні. З бягучага навучальнага года школа ўдзельнічае ў пілотным праекце па арганізацыі харчавання, што дазваляе прапаноўваць навучэнцам ежу з улікам іх смакавых пераваг. Наталля Васільеўна цесна ўзаемадзейнічае з тэхнікам-тэхнолагам па забеспячэнні дзейнасці бюджэтных арганізацый і дзяржаўных органаў Чашніцкага раёна Таццянай Мікалаеўнай Яромінай. Дзеці выбіраюць як ужо ўпадабаную ежу, так і навінкі.

— Меню вельмі разнастайнае, — гаворыць Наталля Васільеўна.

Пры гэтым у ежы важны не толькі смак, але і пах, апетытны выгляд.

Знешняя прывабнасць стравы і смак — вось што дзецям патрэбна ў школьнай сталовай. Дарэчы, меню сталовай цалкам адпавядае здароваму рацыёну. А стравы, згатаваныя з душэўным цяплом і клопатам, любяць усе дзеці.

Лепшы доказ гэтага — пустыя талеркі!

— Калі бачу іскрынкі радасці ў вачах дзяцей, іх усмешкі, то гэта для мяне бальзам на душу. Станоўчая зваротная сувязь — самае важнае для шэфа, — падкрэслівае Наталля Васільеўна.

Па яе меркаванні, у аснове паспяховай работы сталовай — якасныя прадукты, сучаснае абсталяванне і прафесійны, згуртаваны калектыў.

— У пачатку навучальнага года былі набыты цестамес, параканвектамат — для смачнай выпечкі, карыснай ежы на пары. Часта гутару з дзецьмі, пытаюся, ці ўсё ім падабаецца. Тлумачу ім, што пры правільным харчаванні яны будуць здаровыя, а значыць, паспяховыя ў вучобе, — падкрэс­лівае шэф-повар.

А наколькі ўзаемазвязаны знешнасць чалавека і яго прафесія? Наталля Васільеўна разбурае стэрэатып аб тым, што кухару цяжка ўсачыць за сваёй вагой:

— Я — за здаровы лад жыцця. Для мяне важна быць не проста здаровай, але і мець дастаткова энергіі, фізічных сіл, а таксама добра выглядаць. З 1 класа я займалася валейболам, хадзіла на лыжах. Люблю рух. Пасля работы з задавальненнем займаюся фітнесам. У мяне выдатны трэнер Наталля Фалькоўская, якая правільна падбірае нагрузку, да кожнага ставіцца з душой. Акрамя таго, па выхадных а 7-й раніцы спяшаюся на стадыён. Бег — мая стыхія. А потым абавязкова лазня!

Вось такая цудоўная жанчына і прафесіянал. Чалавек, у якім па-чэхаўску ўсё прыгожа.

Людміла КУРЫЛЬЧЫК