Новы вучэбны аб’ект рэсурснага цэнтра адкрылі 22 кастрычніка ў Віцебскім дзяржаўным політэхнічным прафесійным ліцэі.
Ва ўрачыстым мерапрыемстве, прымеркаваным да 60-годдзя ўстановы адукацыі і 80-годдзя сістэмы ПТА, прынялі ўдзел старшыня Віцебскага абласнога Савета дэпутатаў Уладзімір Цярэнцьеў, намеснік начальніка галоўнага ўпраўлення па адукацыі Віцебскага аблвыканкама Марына Бабашынская, дырэктар Віцебскага абласнога цэнтра маркетынгу Ірына Макаранка, прадстаўнікі адміністрацыі Чыгуначнага раёна Віцебска, навучэнцы і педагогі. Адкрыццё “Кафэ 16” атрымалася запамінальным святам з выступленнямі маладзёжных творчых калектываў на адкрытым паветры, пазнавальнымі экскурсіямі, майстар-класамі ад удзельнікаў і пераможцаў WorldSkillsBelarus. Па словах намесніка дырэктара ВДППЛ па вучэбна-вытворчай рабоце Марыны Уласевіч, назва новай установы грамадскага харчавання сімвалічная: менавіта ў ПТВ-16 кулінарыі, што пачало работу 1 лістапада 1960 года, былі закладзены многія традыцыі, на аснове якіх развіваецца сучасны ліцэй.
— Для старэйшага пакалення віцяблян выбар відавочны, бо прафесійна-тэхнічнае вучылішча № 16 мае вялікую і слаўную гісторыю, — патлумачыла Марына Уладзіміраўна. – Спадзяёмся, што незвычайная назва выклікае цікавасць у моладзі, гасцей горада і стане добрай нагодай даведацца пра нашы карані. Тэматыка кафэ ахоплівае найперш крафтавую кулінарыю, аўтарскую кухню — гэта значыць, будзем максімальна выкарыстоўваць натуральныя прадукты і рэалізоўваць свае творчыя ідэі. Сёння ў трэндзе здаровае харчаванне. Каб быць канкурэнтаздольным на рынку працы, спецыялісту нашай сферы трэба валодаць сучаснымі тэхналогіямі — напрыклад, прыгатавання ежы ў вакууме пры нізкай тэмпературы, шокавай замарозкі для вырабу паўфабрыкатаў любой ступені гатоўнасці.
Час работы новага пункта грамадскага харчавання — з 9:00 да 20:00. Паколькі “Кафэ 16” з’яўляецца вучэбным аб’ектам рэсурснага цэнтра па профілі грамадскага харчавання, то ўдасканальваць прафесійныя навыкі пад кіраўніцтвам майстроў вытворчага навучання будуць навучэнцы як ліцэя, так і ўстаноў адукацыі вобласці, якія прыязджаюць сюды на падрыхтоўку. У залежнасці ад вучэбнай праграмы прадугледжана рэгулярнае абнаўленне меню. Акрамя таго, наведвальнікаў чакаюць сапраўдныя кулінарныя адкрыцці: толькі на цяперашні час у ліцэі распрацавана амаль 100 арыгінальных сучасных рэцэптур, дзе па-новаму раскрываецца класіка беларускай і сусветнай кухні, прычым работа ў дадзеным напрамку працягваецца.
— Галоўная наша задача — якасная падрыхтоўка спецыяліста, — падкрэсліла Марына Уласевіч. — Высокакласнага кухара, афіцыянта, кандытара, пекара, бармена па кніжцы, інтэрнэце не вывучыш: неабходна пастаянная практыка, шматразовае паўтарэнне той ці іншай аперацыі і разам з тым прастора для рэалізацыі прафесійных знаходак, новых ідэй. Больш як 75 працэнтаў аб’ектаў грамадскага харчавання складаюць прадпрыемствы малога бізнесу, адпаведна на базе кафэ плануем арганізаваць маладзёжную бізнес-пляцоўку, вучыць моладзь асновам прадпрымальніцтва. У планах і правядзенне прафесійных конкурсаў, кулінарных батлаў. Мы актыўна ўдзельнічаем у WorldSkills, сёлета на рэспубліканскім этапе спаборніцтва нашы прадстаўнікі выступалі ў трох кампетэнцыях. Настасся Кавалёва заваявала бронзавы медаль у намінацыі “Кандытарскае мастацтва”. Расце зацікаўленасць работадаўцаў: мы наблізіліся да таго, каб не толькі рыхтаваць спецыялістаў, якія валодаюць сучаснымі тэхналогіямі, але і рэтрансліраваць гэтыя тэхналогіі, займацца перападрыхтоўкай, павышэннем кваліфікацыі рабочых кадраў.
На снеданні, ланчы і ў вячэрнім меню наведвальнікам прапануюць некалькі страў на выбар, а на працягу дня — чай, дэсерты, каву з цукеркай, зефірам ці пасцілой ручной работы. Цэны прыемныя: на аналагічныя стравы ў сталічных кафэ яны практычна ўтрая вышэйшыя. Асобная тэма — снеданні. У Віцебску яна недастаткова развітая: напрыклад, чалавеку, які прыехаў у камандзіроўку, якасна паснедаць досыць складана. Цяпер адзін з самых прывабных варыянтаў — менавіта “Кафэ 16”. Улічваючы яшчэ і зручнае яго размяшчэнне ў цэнтры горада, можна выказаць упэўненасць: новы аб’ект у рэйтынгу папулярнасці сярод віцяблян і гасцей горада хутка выйдзе на вядучыя пазіцыі.
Таццяна БОНДАРАВА.
Фота аўтара.