У Слуцкім дзяржаўным каледжы прайшоў Рэспубліканскі навукова-практычны семінар па тэме фарміравання прафесійнай кампетэнтнасці маладых спецыялістаў для сферы HoReCa (гэты тэрмін пазначае сферу паслуг і грамадскага харчавання). Разам з абмеркаваннем канцэптуальных падыходаў у развіцці гэтай галіны вялася гутарка аб значэнні рэсурсных цэнтраў ва ўдасканаленні прафесійнай падрыхтоўкі будучых кадраў, аб ролі руху WorldSkills Belarus у павышэнні якасці навучання па кампетэнцыях “Кулінарнае мастацтва” і “Рэстаранны сэрвіс”.
У семінары прынялі ўдзел начальнік цэнтра міжнароднага супрацоўніцтва Рэспубліканскага інстытута прафесійнай адукацыі Н.М.Шаўчэнка-Саўлакова, прарэктар Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта харчовых і хімічных тэхналогій, кандыдат тэхнічных навук, дацэнт, галоўны эксперт WorldSkills Belarus па кампетэнцыі “Кулінарнае мастацтва” В.У.Мацыкава, намеснік загадчыка кафедры таваразнаўства і арганізацыі гандлю Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта харчовых і хімічных тэхналогій галоўны эксперт WorldSkills Belarus па кампетэнцыі “Рэстаранны сэрвіс” Т.М.Рыбакова, кіраўнікі і педагогі аднапрофільных устаноў прафесійнай адукацыі.
Вялікую цікавасць ва ўдзельнікаў семінара выклікала наведванне рэсурснага цэнтра вытворчага навучання па спецыяльнасці “Грамадскае харчаванне”, створанага ў Слуцкім дзяржаўным каледжы. Па сутнасці, наяўнасць гэтага сучаснага падраздзялення ў навучальнай установе прадвызначыла месца правядзення такога маштабнага мерапраемства. Слуцкі дзяржаўны каледж — установа, якая ідзе ў нагу з пераўтварэннямі, інавацыямі, імкнецца быць на перадавых пазіцыях у прафесійнай адукацыі, пра што сведчыць высокая запатрабаванасць выпускнікоў установы з боку прадпрыемстваў і арганізацый перапрацоўчай прамысловасці і грамадскага харчавання. Стварэнне сучаснага мадэрнізаванага рэсурснага цэнтра стала яшчэ адным крокам у працэсе ўдасканалення прафесійнай падрыхтоўкі кадраў.
Грамадскае харчаванне — своеасаблівы від дзейнасці, практычныя навыкі якога фарміруюцца і замацоўваюцца з першага дня навучання. Сёння гэтая галіна характарызуецца неверагоднай шматграннай рэцэптурай, разнастайнасцю страў, выкарыстаннем сучаснага, высокатэхналагічнага абсталявання з прымяненнем ІКТ. Інавацыі прыйшлі і ў сферу рэстараннага сэрвісу, дзе канкурыраваць на рынку сферы паслуг можна толькі за кошт выдатнага абслугоўвання наведвальнікаў, ведання міжнародных стандартаў абслугоўвання, навыкаў псіхалогіі, этыкі і эстэтыкі. Сёння гэта цэлая навука, якую трэба безагаворачна засвойваць, каб быць лідарам у галіне і мець попыт сярод спажыўцоў. У праекце Канцэпцыі развіцця сістэмы адукацыі да 2030 года адной з пазіцый значыцца развіццё рэсурсных цэнтраў у сістэме прафесійнай адукацыі, якія павінны адыгрываць важную ролю ў павышэнні якасці падрыхтоўкі рабочых і спецыялістаў. Таму стварэнне сучаснага рэсурснага цэнтра ў Слуцкім дзяржаўным каледжы з’яўляецца прыкладам аператыўнага рэагавання на патрэбы падрыхтоўкі кадраў сённяшняга дня і на перспектыву. Разам з лабараторыяй “Справа густу” было адкрыта новае памяшканне рэсурснага цэнтра, аснашчэнне якога вялося хуткімі тэмпамі.
Дырэктар каледжа Б.Б.Блахін расказаў, што першае падраздзяленне рэсурснага цэнтра працуе ў каледжы больш за дзесяць гадоў. З цягам часу і ў сувязі з новымі патрабаваннямі да арганізацыі грамадскага харчавання, з улікам змяненняў і інавацыйных падыходаў у тэхналогіі гатавання, пашырэння асартыменту вырабаў і разнастайнасці рэцэптуры спатрэбіліся новыя плошчы, дзе можна было б адточваць прафесійныя навыкі навучэнцаў. Дзякуючы зацікаўленасці органаў кіравання адукацыяй вобласці, непасрэдна кіраўніцтва каледжа, цяпер рэсурсны цэнтр аснашчаны па апошнім слове тэхнікі. У новай лабараторыі маецца высокатэхналагічнае абсталяванне. Пералічым толькі некаторыя прыстасаванні: печ паскоранага гатавання, міксеры Robot Coupe, кухонныя машыны Kenwood c функцыяй гатавання на пары, мясарубка прамысловая Fimar, узбівальная машына Rosso, печ мікрахвалевая прафесіянальная, цестараскатачная машына, кутар з падагрэвам Robot Coupe, гомагенізатар PacoJet, апарат шокавай замарозкі, мультыборд, халадзільнікі розных відаў і многія іншыя прыстасаванні, пра якія нашы гаспадыні нават і не чулі.
У новай лабараторыі рэсурснага цэнтра вытворчага навучання арганізавана 16 індывідуальных рабочых месцаў, якія маюць усе неабходныя камунікацыі, халоднае і гарачае водазабеспячэнне. На кожным такім месцы ўсталяваны індукцыйныя пліты, а міні-параканвектаматы — на два рабочыя месцы. Мэтанакіраванае і эфектыўнае выкарыстанне базы рэсурснага цэнтра дазваляе падтрымліваць і развіваць педагагічнае майстэрства майстроў вытворчага навучання і выкладчыкаў самога каледжа і іншых навучальных устаноў. Падрыхтоўкай, перападрыхтоўкай і павышэннем кваліфікацыі тут можа заняцца і дарослае насельніцтва. Акрамя таго, у рэсурсным цэнтры атрымаюць паўнавартасную падрыхтоўку на звышсучасным абсталяванні работнікі прадпрыемстваў і арганізацый грамадскага харчавання краіны, у тым ліку праз вучэбныя курсы, лекторыі, семінары, практыкумы, трэнінгі і іншыя заняткі. Намеснік дырэктара па вучэбна-вытворчай рабоце каледжа В.М.Радзюк паведаміла, што ў цэнтры праходзяць лабараторна-практычныя заняткі для навучэнцаў на ўзроўні сярэдняй спецыяльнай адукацыі па вучэбных дысцыплінах “Тэхналогія гатавання ежы”, “Тэхналогія гатавання страў дзіцячага і лячэбна-прафілактычнага харчавання”, а таксама праводзіцца вучэбная практыка “Кулінарная апрацоўка харчовай сыравіны”. Цэнтр таксама стаў месцам правядзення выпускных кваліфікацыйных і дзяржаўных экзаменаў.
Рэсурсны цэнтр каледжа з задавальненнем наведваюць школьнікі, якія праходзяць там дапрафесійную і прафесійную падрыхтоўку, што дапамагае падлеткам сарыентавацца ў выбары прафесіі, сфарміраваць першасныя працоўныя ўменні і навыкі. У наступным годзе ў каледжы будзе арганізавана дапрафесійная падрыхтоўка па прафесіі кухар для юных случчан і падрыхтоўка школьнікаў па прадмеце “Працоўнае навучанне” па прафесіі кухар.
У рамках прафарыентацыйнай работы праводзяцца прэзентацыі рэсурснага цэнтра з мэтай павышэння іміджу адпаведных прафесій, у тым ліку дні адкрытых дзвярэй. Адным з напрамкаў работы рэсурснага цэнтра з’яўляецца правядзенне тэматычных семінараў, майстар-класаў, кулінарных нарад, семінараў-практыкумаў.
Значны ўхіл у дзейнасці рэсурснага цэнтра зроблены на правядзенне конкурсаў прафесійнага майстэрства ў рамках міжнароднага супрацоўніцтва. Перш за ўсё маецца на ўвазе правядзенне этапаў Рэспубліканскага конкурсу прафесійнага майстэрства WorldSkills Belarus па кампетэнцыях грамадскага харчавання. Таму асноўны блок пытанняў на семінары быў прысвечаны менавіта гэтай тэме. Прадстаўнікі Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта харчовых і хімічных тэхналогій, эксперты спаборніцтваў WorldSkills Belarus па кампетэнцыях “Рэстаранны сэрвіс” і “Кулінарнае мастацтва” Т.М.Рыбакова і В.У.Мацыкава прадставілі прысутным вынікі выступленняў канкурсантаў на мінулых рэспубліканскіх чэмпіянатах, на іншых міжнародных конкурсах і адзначылі рост прафесійнага майстэрства канкурсантаў, вызначылі асаблівасці і перспектывы прафесійнай падрыхтоўкі ўдзельнікаў на найбліжэйшы час. Адбылася прадметная размова і абмен думкамі па пытаннях пашырэння напрамкаў падрыхтоўкі спецыялістаў для сферы грамадскага харчавання, непасрэдна рэстараннага сэрвісу і кулінарнага мастацтва, неабходнасці абнаўлення адукацыйных праграм і вучэбна-метадычнай літаратуры.
Т.М.Рыбакова засяродзіла ўвагу на развіцці ў свеце рэстараннага сэрвісу, які сёння набывае новыя рысы, што патрабуе ўдасканалення навучання па гэтай кампетэнцыі. Таццяна Міхайлаўна нагадала пра выступленні канкурсантаў на мінулым Рэспубліканскім чэмпіянаце WorldSkills Belarus, дзе навучэнцы ўдзельнічалі ў наступных модулях: рэстаран, кафэ, банкет, бар. Па кожным модулі канкурсант павінен быў прадэманстраваць уменні планаваць і арганізоўваць рабочы працэс і рабочае месца, забяспечваць абслугоўванне наведвальнікаў для розных стыляў, гатаваць шырокі асартымент страў, распрацоўваць рэцэптуры і гатаваць у прысутнасці гасцей аўтарскія вырабы. Па кожным модулі для ўдзельніка конкурсу была прадугледжана спецыяльная форма, ён павінен быў валодаць ведамі, як сервіраваць стол, які посуд ужываць, як раскладваць абрус і сурвэткі, як выстаўляць заказаныя стравы і напоі.
В.У.Мацыкава зрабіла аналіз падрыхтоўкі канкурсантаў да рэспубліканскага спаборніцтва па кампетэнцыі “Кулінарнае мастацтва”, расказала, якім быў змест конкурсных заданняў, як былі абсталяваны пляцоўкі. Вольга Уладзіміраўна пацвердзіла значнасць і эфектыўнасць рэсурснага цэнтра Слуцкага дзяржаўнага каледжа, яго мэтанакіраванасць у прафесійнай падрыхтоўцы кадраў, у тым ліку да міжнародных спаборніцтваў, дзякуючы сканцэнтраванасці ў ім звышсучаснага, высокатэхналагічнага абсталявання, найноўшых тэхналогій і суправаджэнню адукацыйнага працэсу методыкамі, заснаванымі на сусветных стандартах. Такі цэнтр успрымаецца сёння як найноўшая міні-вытворчасць, прызначаная для падрыхтоўкі спецыялістаў самага высокага ўзроўню.
Вольга Уладзіміраўна яшчэ раз падкрэсліла значнасць міжнародных спаборніцтваў у развіцці нацыянальнай сістэмы адукацыі. У лік пераваг уваходзяць павышэнне статусу і якасці прафесійна-тэхнічнай, сярэдняй спецыяльнай, вышэйшай адукацыі, удасканаленне сістэмы прафесійнай арыентацыі моладзі, павышэнне прэстыжу рабочых прафесій, прыцягненне моладзі ў вытворчы сектар эканомікі, укараненне ў адукацыйны працэс інавацыйных тэхналогій і высокатэхналагічнага абсталявання. Ставіцца задача надалей укараняць у сістэму адукацыі нашай краіны перадавы міжнародны вопыт падрыхтоўкі кадраў, ствараць умовы для ўдасканалення зместу адукацыйных праграм на аснове міжнародных прафесійных стандартаў. Сёння важна павышаць матывацыю моладзі да бесперапыннага прафесійнага ўдасканалення і дасягнення прафесійнай кампетэнтнасці сусветнага ўзроўню, выяўляць таленавітую моладзь і ствараць умовы для развіцця яе творчых здольнасцей. Дасягненне гэтых мэт немагчыма без павышэння прафесійнага ўзроўню і творчых здольнасцей педагагічных работнікаў, якія павінны абнаўляць свае веды, удасканальваць прафесійныя навыкі, укараняць новыя педагагічныя тэхналогіі, напаўняць новым зместам адукацыйныя праграмы і вучэбна-метадычную літаратуру. Педагогі павінны ўдзельнічаць у трэнінгах, конкурсах, выставах, майстар-класах, стажыроўках на прадпрыемствах і ў арганізацыях нашай і іншых краін.
Нашы навучэнцы дэманструюць прафесійныя навыкі на міжнароднай арэне, прымаюць удзел у лакальных спаборніцтвах, выязджаюць на конкурсы ў іншыя краіны, што, безумоўна, станоўча адбіваецца на ўзроўні іх прафесійнай падрыхтоўкі. Пасля рэспубліканскага конкурсу прафесійнага майстэрства, які прайшоў у верасні мінулага года, падрыхтоўка ўдзельнікаў нацыянальнай каманды, якая паедзе ў кітайскі горад Шанхай, ідзе поўным ходам. Толькі за апошні час праведзены шэраг спаборніцтваў як рэгіянальнага, так і рэспубліканскага ўзроўню, у тым ліку конкурсы прафесійнага майстэрства па кампетэнцыях “Дашкольная адукацыя”, “Пачатковая адукацыя”, “WorldSkills — музычны” сярод навучэнцаў па спецыяльнасці “Музычная адукацыя”, а таксама навучэнцы спаборнічалі па іншых кампетэнцыях. У гэты перыяд удзельнікі руху WorldSkills, эксперты і трэнеры сустракаліся на розных мерапрыемствах, прысвечаных падрыхтоўцы да наступнага міжнароднага чэмпіянату. Многія з іх былі арганізаваны ў рэжыме анлайн. Па некаторых кампетэнцыях прадстаўнікі нашай краіны прынялі ўдзел у міжнародных спаборніцтвах. Так, у кампетэнцыі “Вэб-тэхналогіі” нашы навучэнцы прынялі ўдзел у конкурсе вэб-распрацоўшчыкаў WorldSkills Asia. Канкурсанты і эксперты з Беларусі ўдзельнічалі таксама ў трэнінгу Skills Camp 2021 па кампетэнцыях “Вэб-дызайн і распрацоўка”, “Сеткавае і сістэмнае адміністраванне”,“Тэхналогіі прамысловага дызайну”, “Распрацоўка мабільных дадаткаў”. Размеркаваны Еўразійскі чэмпіянат — 2021 адбудзецца ў летні перыяд, і нашы канкурсанты будуць выступаць у 9 кампетэнцыях. Сёння ў кожнай навучальнай установе, выхаванцы якой увайшлі ў нацыянальную зборную, вядзецца інтэнсіўная падрыхтоўка.
Начальнік цэнтра міжнароднага супрацоўніцтва РІПА Н.М.Шаўчэнка-Саўлакова паведаміла, што ўжо вызначаны тэрмін правядзення наступнага міжнароднага чэмпіянату. WorldSkills Shanghai — 2022 адбудзецца з 12 па 17 кастрычніка. У гэтым годзе пройдзе папярэдняя рэгістрацыя краін, кампетэнцый і экспертаў. Астатнія працэдуры запланаваны на наступны год.
У фае каледжа была разгорнута тэматычная выстава-прэзентацыя з рознакаляровымі стэндамі аб дасягненнях навучальнай установы, былі выстаўлены арыгінальныя вырабы навучэнцаў і педагогаў. У ходзе майстар-класаў прадэманстравалі выраб банкетных закусак, традыцыі і новыя тэхналогіі па прафесіях масла- і сыраробства. Былі выкарыстаны відэакантэнт, інтэрактыўныя метады на занятках прафесійнага кампанента па спецыяльнасці “Грамадскае харчаванне”.
Было вырашана ў хуткім часе правесці ў Слуцкім дзяржаўным каледжы рэспубліканскі конкурс прафесійнага майстэрства сярод выкладчыкаў і майстроў вытворчага навучання па кампетэнцыі “Кулінарнае мастацтва”. Тым самым была дадзена аднадушна высокая ацэнка дзейнасці кіраўніцтва і педагагічнага калектыву гэтай установы.
Ала КЛЮЙКО.