Сярэбраны “Шчодрык”

- 11:02Якасць адукацыі

На самай справе ён шакаладны. Прадстаўленая на Сусветнай кулінарнай алімпіядзе кампазіцыя “Шчодрык”, якую выканала навучэнка Гродзенскага дзяржаўнага прафесійнага тэхналагічнага каледжа Злата Шпак, узнагароджаны сярэбраным медалём.

Сусветная алімпіяда кулінараў праводзіцца адзін раз у чатыры гады, пачынаючы з 1990 года. На гэты раз удзел у ёй прынялі больш за дзве тысячы кандытараў і шэф-повараў з 50 краін. Беларуская каманда вельмі годна прадставіла нашу краіну — заваявала 5 залатых, 11 сярэбраных і адзін бронзавы медаль. Сярод прафесіяналаў была адна навучэнка будучы тэхнік-тэхнолаг Злата Шпак.

— Гэта не першы поспех нашай навучэнкі, — расказвае дырэктар каледжа Леанід Бялей. — Яна стала пераможцам Рэспубліканскага конкурсу WorldSkills Belarus і будзе прадстаўляць краіну на сусветным чэмпіянаце ў наступным годзе ў Абу-Дабі. Вясной гэтага года Злата перамагла ў адкрытым конкурсе кандытарскага мастацтва ў Маскве.

На алімпіядзе Злата прадставіла кампазіцыю “Шчодрык” па матывах аднайменнага нацыянальнага абраду.
— Хацелася паказаць часцінку нашай культуры, характар беларуса, таму і атрымаўся такі зборны вобраз, — гаворыць Злата. — З добрай усмешкай, у саламяным капелюшы, з кветкамі і грыбамі.

А прыдумвалі Шчодрыка вялікім калектывам: выкладчыкі і майстры вытворчага навучання разам са Златай праглядалі інтэрнэт, часопісы, стваралі эскізы, абмяркоўвалі ўзоры і дэталі ўпрыгожвання.

— Самым складаным было зрабіць твар Шчодрыка, праз вочы перадаць дабрыню і адкрыты характар нашага героя, — працягвае Злата. — Часам работа ішла вельмі хутка, часам штосьці не атрымлівалася, перараблялася.

Трэба адзначыць, што было выкарыстана 11 розных тэхнік работы з шакаладам, белы і чорны шакалад, харчовыя фарбавальнікі. Не менш складанай аказалася транспарціроўка кампазіцыі. Па ўмовах алімпіяды, удзельнікі прывозілі гатовы выраб. З пяці да сямі гадзін раніцы ў залах, дзе праходзіла кулінарная алімпіяда, удзельнікі ўстанаўлівалі свае вырабы і працавалі над апошнімі штрыхамі. Калі канкурсанты пакінулі павільён, за работу ўзялося журы. А дзясятай гадзіне раніцы дзверы адчыніліся для ўсіх, хто хацеў убачыць шэдэўры кулінарнага майстэрства.

— Вельмі хваляваліся, як даедзе наш 76-сантыметровы Шчодрык. Для яго змайстравалі спецыяльный футляр з акенцамі, — расказвае намеснік дырэктара па вучэбнай рабоце каледжа Ірына Брушко. — Але ўсё атрымалася, і Злата справілася з заданнем выдатна. Вялікую ўдзячнасць хочацца выказаць і галоўнаму рэдактару часопіса “Пекарь&Кондитер” Людміле Аўсянікавай за дапамогу ў арганізацыі ўдзелу ў такіх знакавых спаборніцтвах.

— Злата вельмі адказная і сур’ёзная, — уступае ў размову майстар вытворчага навучання Алена Горбач. — Да кожнай справы ставіцца вельмі старанна, можа працаваць да позняга вечара, пакуль не атрымаецца той вынік, які яе задаволіць.

У тэхналагічным каледжы вялікую ўвагу ўдзяляюць азнаямленню навучэнцаў з найноўшымі тэхналогіямі і сусветнымі тэндэнцыямі ў кулінарнай і кандытарскай справе, рэстаранным бізнесе. Так, удзел у кулінарнай алімпіядзе спалучылі з вучэбна-адукацыйнай праграмай “Сучасныя методыкі падрыхтоўкі спецыялістаў для галіны грамадскага харчавання, рэстараннага і гасцінічнага бізнесу на прыкладзе Чэхіі і Германіі”. Дэлегацыя ў складзе 14 выкладчыкаў і навучэнцаў пабывала ў сярэдняй і вышэйшай школах атэльнага бізнесу і гастраноміі ў Празе. Абмеркавалі і магчымасці праходжання тут стажыровак гродзенскіх навучэнцаў.

А Злата ўжо пачынае думаць аб новых конкурсах і аб тым, якую кампазіцыю для іх зрабіць. Акрамя заняткаў (любімымі з’яўляюцца спецпрадметы па тэхналогіях), дзяўчына наведвае гурток “Урачыстасць стылю і густу”, рыхтуецца да ўдзелу ў майстар-класах сусветна вядомага іспанскага шакалацье Ханса Аванда і ў акадэміі швейцарскага шакаладу.

Надзея ВАШКЕЛЕВІЧ.
Фота аўтара і з архіва тэхналагічнага каледжа.